top of page
hoslogos-02_edited.png

הריון וקורנה

התקופה האחרונה מהווה אתגר בריאותי לכלל האוכלוסיה ובמיוחד לנשים בהריון אשר נשארות עם שאלות רבות בנושאים כמו התנהלות, התמגנות, גורמי סיכון לתחלואת יתר, סדר עדיפויות של בדיקות מעקב, נחיצות מעקבי הריון, בטיחות חזרה לעבודה ועוד.

ד"ר שירין נמוז- חדאד מהמרפאה להריון בסיכון גבוה נותנת מענה על עיקר השאלות:

 

סיכון למחלה קשה אצל עובר בהריון?
יש לזכור שהמגיפה החלה רק לפני מספר חודשים, ועל כן יש מעט דיווחים בקשר לתוצאות הריון של נשים אשר נדבקו בנגיף קורונה במהלך ההריון. בכל זאת, המידע שיש בידינו כיום, מהריונות אשר נדבקו בקורונה הינו מרגיע :

  •  אין עדות כי נגיף הקורונה עובר במהלך ההיריון דרך השלייה.

  •  אין עדות לפגיעה או עליה בסיכון למומים מולדים ביילודים לאימהות חולות.

  •  אין תיעוד לסיכון יתר להפלות בשליש הראשון או השני להיריון.

  •  כן קיים סיכון ללידה מוקדמת (יזומה או ספונטנית) אצל נשים חולות.

 

סיכון למחלה קשה אצל אשה בהריון?
שוב, מאחר והמחלה יחסית חדשה, אין הרבה מידע בקשר לנגיף הקורונה בהריון.
בהסתמך על מידע הקיים בקשר לתחלואה בנגיפים דומים כמו שפעת, ישנה השערה שנשים בהריון מהוות קבוצת סיכון למחלה קשה , אך לפי פרסומים עולמיים (מעטים במספרם) מסתמן כי התחלואה בקרב נשים הרות אינה חמורה מזו של נשים לא הרות. על כן אין מניעה מחזרה לעבודה תוך כדי התמגנות אופטימלית למעט בקבוצות סיכון (יש להתייעץ עם רופא מטפל ).

 

מי בקבוצת סיכון למחלה קשה?
נשים עם מחלות רקע לרבות מחלות ריאה דוגמאת אסתמה, מחלות רקע עם טיפולים המדכאים מערכת חיסונית, יתר לחץ דם, סוכרת טרום הריונית ועוד.
נשים אלו חייבות מעקב מולטידיסיפלינרי לטיפול אופטימלי במחלות רקע, צריכות להשתדל למזער גורמי סיכון הניתנים לתיקון דוגמאת איזון סוכרת, טיפול תרופתי אופטימלי, הפסקת עישון ועוד.


האם כדאי לוותר על מעקבי הריון, לצורך הורדת סיכון לחשיפה?
מעקבי הריון הינם בעלי חשיבות רבה, וסיכונים הכרוכים בהעדר מעקב סדיר יכולים לסכן את ההריון באותה מידה כמו תחלואה במחלה זיהומית. לאור זה, המלצתי הינה להתייעץ עם רופא מטפל בקשר לתוכנית מעקב הריון. פגישה ראשונה בהריון הינה מאוד חיונית והכרחית לצורך תיעוד תקינות ומיקום הריון ובניית תוכנית מעקב. בתיאום עם הרופא המטפל ניתן לשקול תוכנית מותאמת לתקופה זו, כולל אופציה למעקב טלפוני/ וירטואלי במקרים מסוימים והתאמת תכנית לצורך בדיקות ומעקב באותה ביקורת על מנת לצמצם חשיפה לקהל הרחב. חלק מהביקורות ניתן יהיה לבצע טלפונית, לרבות מעקב לאיזון סוכרת ול"ד במקרים מסויימים, מעקבי דיאטנית או הדרכה. נשים כן יצטרכו להגיע למרפאה למעקב הריון, במיוחד לקראת סוף ההריון, לצורך ניטור עוברי ואולטרהסאונד.

 

איזה מיגון דרוש לנשים בהריון?
ההנחיות למיגון לנשים בהריון שאינן חולות הינו בדומה לכלל האוכלוסיה - ריחוק פיזי וכללי היגיינה בהתאם להנחיות של משרד הבריאות.

 

הערה:
ההנחיות הנ"ל נכתבו בהתאם להנחיות החברה לרפואת האם והעובר.
המידע המובא במסמך זה נכון לעת הזאת ועשוי להשתנות בעתיד בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

bottom of page