top of page
hoslogos-02_edited.png

כל מה שקשור לתינוק לאחר הלידה - שאלות ותשובות

 

מאת: מירי חמו, אחות אחראית תינוקייה 

האם התינוק יהיה אצלי כל הזמן? כמה יכולה מחלקת תינוקות לעזור בטיפול?

במרכז רפואי אנו מאפשרים אשפוז לאחר לידה בביות גמיש- התינוק שוהה ליד אימו לפי רצונה, ברוב שעות היממה, בתנאי שאין ליילוד בעיה רפואית כלשהי.

אפס הפרדה מאפשר לאמהות שמעדיפות שהיילוד יהיה איתן מרגע הלידה עד השחרור הביתה ואין המלצה רפואית אחרת).

ביות מלא שהייה של היילוד במהלך כל שעות היממה (בתנאי שאין ליילוד בעיה רפואית כלשהי ואין המלצה רפואית אחרת).

ביות חלקי היילוד ליד אימו במחלקה ולסירוגין במחלקת יילודים בכל שעה שנוחה לאם.

האם מתבצעת בדיקת רופא לכל תינוק?

בכל יום יש שעת "ביקור רופאים" - בדיקת התינוקות על ידי רופא ואחות, אשר מתקיימת מדי יום בשעות 07:00-09:30 בתוך מחלקת יילודים. יילודים שנמצאים עם האם במחלקה נקראים טלפונית לבדיקה למחלקה.

בסיום, התינוקות שוהים ליד האמהות במחלקת יולדות לפי רצון האם. שיחת רופא יילודים לפי הצורך עם היולדות ושחרור תינוקות מתבצע בשעות 10:00-11:30, וזאת לאחר תיאום עם אחות מחלקת יילודים.

מה קורה עם התינוק לאחר הלידה?

יילוד שנולד בלידה רגילה מתקבל למחלקת יילודים לאחר ששהה עם הוריו בחדר לידה עד שעתיים לאחר הלידה, וזאת בתנאי שאין ליילוד בעיה רפואית כלשהי. יש אפשרות לנוכחות האב בתהליך הקבלה. היילוד מגיע למחלקה בליווי מיילדת. בקבלתו מתבצע זיהוי מדוקדק על ידי אחות מחלקת יילודים ומיילדת. צוות המחלקה משתדל להיענות לבקשות ההורים בכול הקשור לטיפול הראשוני ביילוד, וכל בקשה מיוחדת יש להודיע מראש בחדר לידה, והבקשה תרשם בגיליון היילוד. 

 

יילוד שנולד בניתוח קיסרי, מגיע ישירות למחלקה מחדר ניתוח. בניתוח קיסרי מתוכנן בו האב יכול להיות נוכח בניתוח, האב ממשיך ללוות את התינוק מחדר ניתוח למחלקת יילודים. בקיסרי טבעי יש אפשרות לשהיית היילוד על אמו עדיין בחדר ניתוח לעוד פרק זמן מה, בהתאם למצב היילוד ואימו. לאחר ביצוע תהליך הזיהוי, לרוב היילוד יהיה בחימום והשגחה (עם מוניטור) באינקובטור למשך כשעה. במידה והיילוד לא מפתח בעיה רפואית כלשהי, בסיום השעה יתבצע תהליך הקבלה כמו לכל יילוד שנולד לאחר לידה רגילה.

איזה בדיקות וטיפולים עובר התינוק לאחר הלידה?

כל יילוד עובר את הבדיקות ואת הטיפולים הבאים:

  • מדידת חום ושקילה ( לעיתים עקב ירידה בחום גוף היילוד המתרחשת לאחר הלידה, יש צורך בחימום באינקובטור למספר שעות).

  • בדיקה גופנית על ידי אחות

  • מתן זריקת ויטמין K לתוך שריר הירך למניעת בעיות קרישה.

  • מתן חיסון נגד דלקת כבד נגיפית B לתוך שריר הירך

  • מתן טיפול עיניים ומשחה למניעת זיהומים 

  • חפיפת ראש לפי הצורך הלבשה וחימום.

  • מדידת היקף ראש

  • לרוב היילודים הנולדים בבית חולים נלקח לאחר לידה דם טבורי לבדיקת סוג דם הילוד ונוכחות אנזים G6PD. תשובות של בדיקות אלה ירשמו במכתב השחרור של התינוק.

  • בדיקה גופנית על ידי רופא ילדים מתבצעת לרוב תוך 2-8 שעות לאחר הלידה.

  • אומדן צהבת הילוד: האומדן מתבצע מדי יום באמצעות מכשיר לא פולשני שבודק דרך העור את רמת הצהבת בגוף היילוד,יילוד עם רמת צהבת גבוה יקבל טיפול בפוטותרפיה במחלקה. -ההורים מקבלים הסבר מלא מאחיות ומרופא הילדים.

  • (בדיקת סקר יילודים לתפקודי בלוטת התריס ומחלות מטבוליות נוספות-הבדיקה נשלחת לבית חולים תל השומר, רק אם יש בעיה מתקשרים עם ההורים). לפי הנחיות של משרד הבריאות,וייבדק על ידי רופא ילדים בכיר. את תוצאות הדגימה ניתן לברר באתר ייעודי שכתובתו נרשמת במכתב השחרור.

  • אם נמצאה בעיה כל שהיא, ההורים מעודכנים על ידי רופא ילדים .

  • ביצוע סרט זיהוי נוסף צבעוני לפי מין עם פרטי היילוד 

  • רחצה תתבצע לאחר יממה מהלידה אלא אם כן ההורים מסרבים לכך.

  • בבוקר יום השחרור יילקחו בדיקות דם ליילוד -בעת לקיחת דגימת דם אנו נותנים ליילודים טיפול בסירופ סוכרוז 25% כ 2 סמ"ק למניעת כאב.

יילודים עם ממצאים תוך רחמיים והיו במעקב במהלך ההריון, הורים יביאו את המסמכים והבדיקות ורופאי המחלקה יתייחסו לממצאים והיילודים יבדקו בהתאם. 

במידה והאם הגיעה למחלקת יולדות ומצבו הרפואי של התינוק מאפשר זאת, היילוד יכול להיות ליד האם לאחר הסיום בטיפול בו.  יילוד שיוצא לראשונה לאם ממחלקת יילודים מובא על ידי אחות ושוב מתבצע תהליך זיהוי קפדני בין האם לתינוק באמצעות סרטי הזיהוי . במהלך השהות, יילוד יינתן לאביו/מלווה מורשה בגיר או לאמו  ממחלקת יילודים לאחר זיהוי קפדני וחתימת אחות. למחרת הלידה , בשעת ביקור רופאים: היילוד ייבדק ע"י רופא ילדים לפי הצורך, ולעיתים  על ידי רופא אורטופד לשלול בעיקר בעיות בפרקי הירכיים.

בדיקת סקר שמיעה מתבצעות לפי הנחיות משרד הבריאות.

מה קורה עם תינוקות עם בעיות רפואיות, או תינוקות שנולדו לפני המועד (פגים)?

יילוד שנולד בשבוע לידה36-37, מצב שנקרא פגות גבולית, מועבר למחלקה מחדר לידה תוך שעה ממועד הלידה. לאחר זיהוי ראשוני ובדיקה ראשונית של אחות , יתבצע תהליך הקבלה לפי מצבו הרפואי של היילוד. יילקחו בדיקות דם לפי המלצות משרד הבריאות. בהתאם למצבו הבריאותי, יוכל לשהות ליד אמו. זמן האשפוז במחלקת יילודים לעיתים ארוך מהרגיל(וזאת כדי לעקוב אחר תופעות פגות אפשריות, כגון צהבת,ירידה במשקל, חוסר תאבון).הורים מעודכנים יומית לגבי מצבו של היילוד ומועד שחרורו

מהו סדר היום במחלקת תינוקות? 

סדר יום במחלקתנו: מדי בוקר מתבצע במחלקה ביקור רפואי (רופא ילדים ,רופא אורטופד וסקר שמיעה ע"י אודיולוגית) וסיעודי. חשוב שיילוד שזקוק לבדיקה יהיה במחלקה וייבדק על ידי הצוות. במידה ולא נוכח, אנו מתקשרים להורים והם מגיעים עם  היילוד לבדיקה. הורה יכול להיות נוכח בכול אחת מהבדיקות לפי רצונו.

לאחר שעת הביקור היילוד נמצא אצל אמא בכל שעות היום לפי רצונה, וישנן אחיות שמדריכות את  האמהות ליד מיטתן בכל הנוגע להאכלה והנקה.

 

במסגרת הטיפול היומי: התינוק נרחץ ונשקל פעם ביממה, במחלקתנו בדרך כלל בלילה, אך ניתן גם במהלך היום. מתבצעת החלפת טיטול וחיטוי טבור, החלפת בגדים ומצעים, בדיקת רופא והדרכת אמהות הנקה/האכלה וטיפול ביילוד. באגף ולמחלקתנו אחיות מדריכות הנקה יועצות הנקה. הדרכות להנקה ניתנות קבוצתית ופרטנית, בחדר הנקה או ליד מיטת האם. יילוד שנמצא עם אמו בביות מלא יגיע עם אמו מדי בוקר בשעות הביקור לבדיקת אורטופד/רופא ילדים, שקילה ואומדן צהבת.

יילוד שנולד בלידה רגילה וללא בעיה רפואית, בדרך כלל משתחרר עם אמו לאחר יומיים או שלושה (תלוי בשעת הלידה), ויילוד בניתוח קיסרי- לאחר חמישה ימים (זמן החלמה של אמא מהניתוח). ילוד בפגות גבולית – בהתאם למצבו.

bottom of page